Redo för en laddbox hemma? Tre tips som gör det enkelt!

El- och hybridbilarna blir fler och fler på Sveriges vägar, men att ha laddbox hemma är något som inte syns lika mycket. Enligt Stockholms Handelskammare beräknas hälften av alla bilar på svenska vägar 2030 vara eldrivna. Så att förlita sig på att det finns lediga laddplatser vid jobbet eller butiken är inte att räkna med framöver. Vill du ha god framförhållning och samtidigt göra det enkelt att skaffa laddbox hemma? Då har du kommit rätt!

1. Gör det effektfullt – Från box och kabel till kilowatt.

Att ladda sin bil direkt genom väggen istället för att skaffa laddbox hemma är inte bara brandfarligt, det är väldigt ineffektivt.

Redan 2018 avrådde Elsäkerhetsverket Sverige från att göra det med risk för både överbelastning och brand. För att inte tala om hur ineffektivt det är för de nya, högpresterande el- och hybridbilarna.

Så hur gör du det effektfullt med laddbox hemma?

Välj först och främst en framtidssäker laddbox. En framtidssäker laddbox hämtar sina uppdateringar över WiFi/4G/kabel, har högre effektstöd för framtidens bilar och inkluderar dynamisk lastbalansering. För att göra det effektfullt är det rekommenderat att välja en box och kabel som lämpar sig Sveriges klimat. En kabel som fryser stel och en box som tappar effekt i minusgrader är allt utom optimalt i Sverige, minst sagt.

Sist men inte minst, välj en laddbox som kan justeras ner efter din nuvarande bil. Idag kan många laddbara bilar bara ta emot 3,7 kW, vilket räcker gott och väl när du laddar en parkerad bil. Framöver kan högre effekt nyttjas mer, så skaffa en laddbox hemma att växa med.

2. Hitta balans och kom i fas – Lastbalansering, kontaktfaser och installatörer.

Dynamisk lastbalansering är en av de viktigaste funktionaliteterna för din laddbox hemma. Dynamisk lastbalansering använder endast den tillgängliga elen, och sänker riskerar att elsystemet blir överbelastat och att propparna går.

Villor och hus är sällan anpassad för laddning av elbilar, med jordfelsbrytare i Typ A-utförande. Med utslagen jordfelsbrytare försvinner skyddet, både person- och brandskydd, på grund av DC-läckageströmmar. I värsta fall slås de ut vid felström utan att man vet om det, innan man behöver det som mest. För säker laddning av elbilar behövs en jordfelsbrytare av Typ B, för att klara belastningen

Kontaktfaser: 1- eller 3-fas?

Effekten för din laddbox hemma beror på hur den installeras och hur mycket effekt bilen kan ta emot. Laddboxen installeras i elcentralen inställd för 1-fas eller 3-fasladdning, med amperestyrka mellan 10 A och 32 A. 1-fas ger den maximala laddeffekten 3,7 kW (16 A) eller 7,4 kW (32 A). Vid en installation på 3-fas blir den maximala laddeffekten 11 kW med 16 A och upp till 22 kW med 32 A.

Hur lång tid det tar att ladda bilen hemma?

Vid normal laddning med laddbox hemma laddas bilen med ca 2 mil per timme på 1-fas (16 A). Oftast är bilen inte helt urladdad och behöver därför inte stå hela den tiden för att få full räckvidd, och kan ta ungefär 6 – 25 timmar beroende på bilmodell. Laddeffekten beror på vilken huvudsäkring du har – En laddbox på 3,7 kW använder 16 A i enfas, vilket funkar för de allra flesta. Detta för att villor oftast har en huvudsäkring på just 16 A.

Hur hittar jag rätt installatör?

Med alla volt och watt är det inte vem som helst som kan installera själva boxen. På Albie har vi ett omfång av betrodda installatörer över landet, och väljer den som passar dig bäst.

Våra installatörer sköter såklart inte bara monteringen. När de kommer ut så kollas även ditt befintliga elsystem och om det behöver grävas fram till platsen du vill ha din box på. Om boxen du har valt inte har egen säkring och jordfelsbrytare ser de också till att detta ordnas. Tillsammans med service och support framöver för en lång tids nöjdhet med din laddbox hemma.

3. Hur hänger den? Att välja uppställningsplats för din laddbox hemma.

Har du eget garage, carport eller parkering intill husvägg är det oftast enkelt att fixa laddplats. Det som behövs är framdragen el från elcentralen och laddboxen på plats.

Det både bästa och enklaste för din laddbox hemma är att montera den på hus- eller garageväggen intill din parkeringsplats. Om du vill installera en laddstolpe, eller har långt från elcentral till uppställningsplats, kan det tillkomma markarbete.

Många av de mest populära el- och hybridbilarna har sitt ladduttag på höger sida, där bensinluckan annars hade suttit, eller i fronten för närhet till batteriet. Ha det i åtanke när du väljer uppställningsplats också, så att du inte böjer och bänder din kabel för mycket eller gör din parkeringsplats till ett fullkomligt virrvarr.

Albie
Approved

Albie Approved

Testad och certifierad av GreenCharge Infra

Passar alla elbilar

Kan startas och stoppas på distans

Levererar statistik

Villkor för delbetalning

BANKPRODUKT MR380112

      

KEDJA 180530

      
       

Vad kostar det?

      
       

I tabellerna nedan ser du de fastpris-alternativ som finns och exempel på

      

hur lång avbetalningen är. Slutbetala när du kan och vill,

      

helt utan extra kostnad.

      
       
       

Kreditbelopp:

1 000 kr

10 000 kr

20 000 kr

30 000 kr

40 000 kr

50 000 kr

Fast PRIS 599kr/mån

3 mån

19 mån

37 mån

55 mån

72 mån

90 mån

       
       
       
       

Månadsbelopp

599 kr

     

Adm.avg./mån.

39 kr

     

Ränta

0,00 %

     

Uppläggn.avg.

349 kr

     

Max kredit

50 000 kr

     
       
       

Exempel: gör ett köp på 10 000 kr

      

Betala 599 kr i månaden

      

Delbetalningar: 19 st

Uppläggn.avgift: 349 kr

     

Adm.avgift/mån: 39 kr

Effektiv ränta: 13,01 %

     

Rörlig årsränta: 0 %

Betala totalt: 11 090 kr

     
       
       

Exemplet baseras på ett köp den 15:e dagen i en kalendermånad

      

och är beräknat 2021-09-03. Den effektiva räntan beräknas enligt

      

Konsumentverkets allmänna råd om konsumentkrediter. Exemplet

      

förutsätter att räntan och avgifterna är oförändrade under hela

      

kreditperioden.

      
       
       

Kreditgivare: Resurs Bank AB (publ), Box 22209, 250 24 Helsingborg

      

0771-11 22 33 | kundservice@resurs.se

      

Aldrig el-torsk med vårt Kraftpaket

Allt det här ingår i Albie Kraftpaket:

Grönt
Teknikavdrag

För att ta del av skatteavdraget för Grön Teknik krävs att du köper laddbox och installation från samma leverantör, då det är arbetskostnaden som möjliggör avdraget. När du väljer Albie Kraftpaket ingår installation med din laddbox och därmed även skatteavdraget för Grön Teknik med 50%. Då får du även avdrag för de tillbehör du väljer till.

Se till att välja “Kraftpaket” när du lägger till din laddbox i varukorgen, så ingår installation och vi kan ansöka om skattereduktion. Avdraget hanteras som ROT och RUT – beviljas det är avdraget redan gjort när du får din faktura. 

Vår standardinstallation täcker en standardinstallation av laddbox på 3-fas 16A (11 kW) och i de allra flesta fall tillkommer inga extra kostnader.

Albie behöver därför ditt personnummer och fastighetsbeteckning för att kunna göra avdrag för Grön Teknik. Detta avdrag hanteras som ROT och vi förbehåller oss rätten att fakturera återstående belopp, motsvarande skattereduktionen, om begäran från Skatteverket avslås.

Vill du installera din box upp till 22 kW, d.v.s. 32A 3-fas, behövs en grövre kabel som kostar 625 kr (innan avdrag) mer än den som ingår i vår standardinstallation.
Har du mer än 16A i din elcentral kan du nyttja den extra effekten ifall din bil och box har en högre effekt. Du behöver alltså inte 32A i elcentralen för att laddningen ska gå snabbare, utan även med en säkring på 20 eller 25A kommer du att märka en skillnad.
Vill du installera på 22 kW, d.v.s. 32A 3-fas, beställer du din box med Albie Kraftpaket och skriver i beställningen att du önskar säkra upp, från det du har nu och till tänkt nivå. Ange gärna hur mycket kabel du räknar med mellan central och plats där laddboxen ska sitta. Utifrån detta kommer installatören att kunna uppskatta extra kostnad. Självklart får du Grönt teknikavdrag på hela beloppet, då du köper laddbox med installation som ingår i vårt Kraftpaket.