Funderar du på att köpa elbil? - Albie
VÅR MEST POPULÄRA LADDBOX! - Charge Amps Halo 11 kW - Beställ

Funderar du på att köpa elbil?
Här är allt du behöver veta

Du som läser det här är troligtvis en av många som funderar på att byta till fossilfritt. Vi vet att det är många frågor och tankar som snurrar, och inte blir det bättre av att försöka söka information på nätet. Vi har sammanställt en heltäckande guide för dig som går i elbilstankar.

Vi börjar med att reda ut – och slå hål på åtta av de myter som många har om elbilar.

FromTo

Myt 1

En elbil har kort räckvidd

Detta är troligtvis en av de äldsta myterna – från elbilarnas begynnelse. På samma sätt som bensindrivna fordon har varierande tankstorlek och olika förbrukning, varierar såklart även elbilars räckvidd beroende på märke och modell. Men idag har de flesta elbilar 20-40 mil i faktisk räckvidd och allt fler modeller kommer med längre räckvidd, upp till så mycket som 74 mil. Det finns dessutom statistik på att 90% av alla svenskar kör mindre än 10 mil om dagen. Hur långt kör du en vanlig vardag?

FromTo

Myt 2

Det tar lång tid att ladda

Nja, det beror helt enkelt på vad man jämför med och hur man laddar. Baserat på statistiken som säger att 90% av svenskarna kör mindre än 10 mil om dagen, så står en bil i genomsnitt parkerad 23 h om dygnet. Under dessa timmar är det ju ett perfekt tillfälle att ladda och då spelar det mindre roll att laddningstiden är lång. Användarstudier visar också att vi helst laddar vår bil på nätterna eller på jobbet, samma tid som vi laddar våra mobiler – alltså när vi har gott om tid. Med andra ord borde tiden det tar att ladda bilen inte vara ett hinder för att skaffa elbil. Att ladda en elbil med laddbox hemma tar cirka 6-10 timmar. Om man jämför med mobilen tar det lite längre tid att ladda en elbil. Men det går snabbare än vad man brukar behöva för att ladda en eltandborste. Dessutom, vid en snabbladdningsstation där stolparna har laddningseffekt på 100 kW eller mer kan du ladda din elbil till 80% kapacitet på cirka 30 minuter. Med Albie laddkort och månadsabonnemang får du tillgång till över 400 supersnabbladdare Ionity till kraftigt reducerat pris – längs motorvägar i 24 europeiska länder.

FromTo

Myt 3

Laddnätet är bara utbyggt kring storstäderna

Detta stämmer inte – och inte heller stämmer påståendet att elnätet bara är utbyggt i södra Sverige.
Enligt ett pressmeddelande från riksförbundet M Sverige (Sveriges största konsumentorganisation för bilister) fanns det i augusti 2021 drygt 13 000 publika laddstationer i Sverige. En stor del av dessa finns naturligtvis i stadsbebyggelse men det finns även många på landsbygden, från norra Norrland till södra Skåne. Flest laddstolpar finns i storstadsregionerna, men det är ju också i dessa områden som antalet laddbara bilar är som störst. Bristen på laddstationer är faktiskt störst i Stockholm och Uppsala.
Inom de närmaste åren står Sverige inför en snabb utbyggnad av laddinfrastrukturen. Många bygglov ligger för behandling och parkeringsbolag och fastighetsägare investerar.

FromTo

Myt 4

Elen kommer inte räcka om det bara finns elbilar

Jo, elen räcker. Om alla Sveriges personbilar skulle bytas till elbilar över en natt som i snitt drar två kilowattimmar per mil, skulle det innebära en energiförbrukning på ungefär 12 terawattimmar per år. Det motsvarar knappt åtta procent av Sveriges totala elproduktion 2020, och är mindre än hälften av Sveriges nettoexport, som uppgick till 25 terawattimmar samma år. Så här räknar vi:

  • En bil kör i snitt 1200 mil per år
  • En elbil drar i snitt 2 kWh per mil
  • Totalt 2400 kWh/år/bil
  • 2400 kWh * 5 miljoner bilar = 12 TWh

FromTo

Myt 5

Elnätet blir överbelastat om alla laddar samtidigt

Laddar du elbilen hemma under natten räcker oftast en laddbox med en effekt på 3,7 kW. Det kan jämföras med till exempel en torktumlare som använder effekten 2,3 kWh, alltså är detta inte ett problem för de flesta hushåll.
Om alla som bor i samma bostadsområde startar sin laddning samtidigt får vi nya effekttoppar i systemet vilket däremot kan vara utmanande. Dock är de flesta laddboxar uppkopplade (smarta) och har lastbalansering, vilket innebär att man kan styra dem så att laddningen sker när man inte använder så många andra apparater i hemmet. På så vis undviker vi nya toppar i systemet. Manuell lastbalansering innebär att du själv styr laddningseffekt och schemalägger laddning, och dynamisk lastbalansering justerar automatiskt laddningseffekten på laddboxen utifrån tillgänglig el.

FromTo

Myt 6

Det är för dyrt att serva en elbil

Det är faktiskt tvärtom. Ofta är det billigare att genomföra service på en elbil än på en bil med förbränningsmotor eftersom elbilen har färre komponenter som slits och kan gå sönder. En elbil kräver med andra ord mindre underhåll än en bensin- eller dieselbil och ur det perspektivet blir därför en elbil billigare att äga.

FromTo

Myt 7

Batteriet håller bara några år och kostar multum att byta

Denna myt lever också kvar sedan elbilarna gjorde entré. På den tiden var produktionen av elbilsbatterier inte lika omfattande som idag. Det fanns också mycket osäkerhet kring hur bra batterierna höll, då vi inte hade haft elbilar i verkligheten tillräckligt länge. Idag har vi bättre koll. Produktionen av batterier för elbilar blir effektivare och dessutom mer miljövänlig med minskade utsläpp. Batterierna blir hela tiden bättre, tåligare och får längre livslängd och de blir alltmer återvinningsbara. Det är inte ovanligt att garantin på batteriet ligger på 5-8 år. Det är en indikation på att tillverkarna räknar med att batteriet kommer hålla länge.
Tekniker utvecklas också för att byta ut delar i batterier som går sönder. Det betyder att om ditt elbilsbatteri skulle gå sönder när garantin gått ut kanske du inte behöver byta det utan kan laga det.

FromTo

Myt 8

Elbilar fungerar inte på vintern

Detta påstående stämmer inte. Chansen är till och med större för en elbil att starta när det är 20 minus än för en bensin- eller dieselbil. Räckvidden minskar dock vid minusgrader och snö, men det rör sig bara om 10-20%. Det innebär att du kan behöva ladda bilen lite oftare än på sommaren. Du kan göra mycket själv för att maximera räckvidden på din elbil när det är vinter.

Några av våra partners

Say watt?

Är ni intresserade av en säker och smart helhetslösning?
Fyll i uppgifterna så kontaktar vi er snabbt som blixten.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Albie Approved

Albie Approved

1. Testad och certifierad av GreenCharge Infra

  • Hög kvalitet på hårdvara
  • Hög kvalitet på mjukvara
  • Stabil uppkoppling mot nätet/WiFi
  • En riktigt smart box (pratar med OCPP 1.6J språk)

2. Passar alla elbilar

3. Kan startas och stoppas på distans

4. Levererar statistik

  • Uppgifter om laddning på olika bilar (om du t ex har en tjänstebil och en privat)
  • Hanterar olika betalningsmetoder (om du vill låta andra ladda på din box)
  • Roamingfunktion (om du vill låta andra ladda på din box)