Dags för elbilsladdare till uppfarten? Här är fem saker du bör känna till!
Att skaffa elbilsladdare är oftast en del av en helt ny värld för många. För dig som skaffar din första elbilsladdare till din nya elbil kan det vara överväldigande med allt att kunna. Med Albie ska det vara enkelt – därför har vi benat ut begreppen, vad de innebär och hur du går från oviss till vass på vad som väntar!
Grön Teknik: ROT-avdraget för din elbilsladdare
Sedan 1 januari 2021 kan du som köper och installerar elbilsladdare få en rejäl skattereduktion. Idag går det under namnet Grön Teknik, och drar av 50 procent av kostnaden för arbete och material, jämförbart med ROT.
Grön Teknik för dig som ska skaffa elbilsladdare – vad som gäller
Du kan dra av för arbets- och materialkostnader för installation av din elbilsladdare. Detta gäller så länge du väljer samma leverantör av elbilsladdare och installation – till exempel oss på Albie.
Din elbilsladdare ska vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad. Den ska också följa standarden EN 62196-2 för elfordon av typ 2, eller standarden EN 62196-3 för elfordon av typ Combo. Båda dessa faktorer ingår i hela vårt utbud.Grön Teknik kräver också ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av den som begär skattereduktion. Detta innebär såklart inte att du måste vänta tills din nya bostad är färdigbyggd – du kan göra anspråk på avdraget under uppförandet.
Tänk bara på att du inte kan dra av för installation av laddningspunkter som används av flera hushåll. Du kan inte heller dra av för kostnader som frakt, resor, maskiner och projektering.

Hur mycket kan du dra av för din elbilsladdare?
Du kan som mest få 50 procent i avdrag per beställning, och max 50 000 kronor i skattereduktion totalt per person och år. Avdraget gäller inte för alla kostnader, så som resekostnader för våra installatörer. Om du undrar vad som innefattas och inte kan du läsa mer om Grön Teknik på Skatteverket.
(Tänk på att du behöver ha betalat tillräckligt med skatt i Sverige under året för att kunna nyttja hela Grön Teknik-avdraget. Det är särskilt viktigt om du också använder andra avdrag.)
Lastbalansering, och varför det behövs
Ditt elnät behöver balans för att fungera och inte bli en brandfara. Därför är det bra att känna till vad lastbalansering är – även om det alltid ingår med Albie Kraftpaket.
Det här är lastbalansering för din elbilsladdare
Att installera en elbilsladdare utan lastbalanseringen kan som bäst vara frustrerande och som värst livsfarligt.
En elbilsladdare drar mycket ström under lång tid. Därför är lastbalanseringen så viktig. Skillnaden på mängden el du använder 18.30, när alla är hemma efter jobbet och skolan, mot 04.30 är ju bokstavligt talat som natt och dag. När alla ska laga middag, spela dator eller tvätta kläder tar din elbilsladdare det lugnt för att inte överbelasta elnätet och sätta eld på huset. När ni har gått och lagt er, och elförbrukningen (och elpriset) är som lägst, tar den ton istället.
Lastbalansering låter din elbilsladdare prioritera hushållet först, helt enkelt. Dina säkringar går oskadda, ditt pris per laddning hålls nere och din vardag blir lite enklare.
Det här är lastbalansering för din elbilsladdare
Statisk lastbalansering, eller lastvakt, är att sätta en maxeffekt på din elbilsladdare. Detta är ett sätt att minska risken dina säkringarna ska gå – under rätt förutsättningar. När ditt hus drar mycket ström samtidigt kommer den statiska lastbalanseringen inte hjälpa, tyvärr. Statisk lastbalansering tar inte hänsyn till hushållets förbrukning.
Det gör däremot dynamisk lastbalansering. Då mäts hela fastighetens förbrukning, och låter laddboxen använda överskottet. Din elbilsladdare kopplas till elmätaren i din elcentral, som kommunicerar med laddaren. Via WiFi eller signalkabel kan din effekt sänkas de timmar då förbrukningen är hög, och öka igen när förbrukningen minskat.
Dynamisk lastbalansering är något du definitivt bör prioritera om du har eller ska skaffa solceller. Dynamisk lastbalansering känner av effektöverskottet från din solcellsanläggning, och ökar effekten när solcellerna får som mest. Solklart!