Dags för elbilsladdare till uppfarten? Här är fem saker du bör känna till!

Att skaffa elbilsladdare är oftast en del av en helt ny värld för många. För dig som skaffar din första elbilsladdare till din nya elbil kan det vara överväldigande med allt att kunna. Med Albie ska det vara enkelt – därför har vi benat ut begreppen, vad de innebär och hur du går från oviss till vass på vad som väntar!

Grön Teknik: ROT-avdraget för din elbilsladdare

Sedan 1 januari 2021 kan du som köper och installerar elbilsladdare få en rejäl skattereduktion. Idag går det under namnet Grön Teknik, och drar av 50 procent av kostnaden för arbete och material, jämförbart med ROT.

Grön Teknik för dig som ska skaffa elbilsladdare – vad som gäller

Du kan dra av för arbets- och materialkostnader för installation av din elbilsladdare. Detta gäller så länge du väljer samma leverantör av elbilsladdare och installation – till exempel oss på Albie.
Din elbilsladdare ska vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad. Den ska också följa standarden EN 62196-2 för elfordon av typ 2, eller standarden EN 62196-3 för elfordon av typ Combo. Båda dessa faktorer ingår i hela vårt utbud.
Grön Teknik kräver också ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av den som begär skattereduktion. Detta innebär såklart inte att du måste vänta tills din nya bostad är färdigbyggd – du kan göra anspråk på avdraget under uppförandet.
Tänk bara på att du inte kan dra av för installation av laddningspunkter som används av flera hushåll. Du kan inte heller dra av för kostnader som frakt, resor, maskiner och projektering.

Dags för elbilsladdare på uppfarten? - Albie

Hur mycket kan du dra av för din elbilsladdare?

Du kan som mest få 50 procent i avdrag per beställning, och max 50 000 kronor i skattereduktion totalt per person och år. Avdraget gäller inte för alla kostnader, så som resekostnader för våra installatörer. Om du undrar vad som innefattas och inte kan du läsa mer om Grön Teknik på Skatteverket.
(Tänk på att du behöver ha betalat tillräckligt med skatt i Sverige under året för att kunna nyttja hela Grön Teknik-avdraget. Det är särskilt viktigt om du också använder andra avdrag.)

Lastbalansering, och varför det behövs

Ditt elnät behöver balans för att fungera och inte bli en brandfara. Därför är det bra att känna till vad lastbalansering är – även om det alltid ingår med Albie Kraftpaket.

Det här är lastbalansering för din elbilsladdare

Att installera en elbilsladdare utan lastbalanseringen kan som bäst vara frustrerande och som värst livsfarligt.

En elbilsladdare drar mycket ström under lång tid. Därför är lastbalanseringen så viktig. Skillnaden på mängden el du använder 18.30, när alla är hemma efter jobbet och skolan, mot 04.30 är ju bokstavligt talat som natt och dag. När alla ska laga middag, spela dator eller tvätta kläder tar din elbilsladdare det lugnt för att inte överbelasta elnätet och sätta eld på huset. När ni har gått och lagt er, och elförbrukningen (och elpriset) är som lägst, tar den ton istället.

Lastbalansering låter din elbilsladdare prioritera hushållet först, helt enkelt. Dina säkringar går oskadda, ditt pris per laddning hålls nere och din vardag blir lite enklare.

Statisk lastbalansering, dynamisk lastbalansering och skillnaden för din elbilsladdare

Statisk lastbalansering, eller lastvakt, är att sätta en maxeffekt på din elbilsladdare. Detta är ett sätt att minska risken dina säkringarna ska gå – under rätt förutsättningar. När ditt hus drar mycket ström samtidigt kommer den statiska lastbalanseringen inte hjälpa, tyvärr. Statisk lastbalansering tar inte hänsyn till hushållets förbrukning.

Det gör däremot dynamisk lastbalansering. Då mäts hela fastighetens förbrukning, och låter laddboxen använda överskottet. Din elbilsladdare kopplas till elmätaren i din elcentral, som kommunicerar med laddaren. Via WiFi eller signalkabel kan din effekt sänkas de timmar då förbrukningen är hög, och öka igen när förbrukningen minskat.

Dynamisk lastbalansering är något du definitivt bör prioritera om du har eller ska skaffa solceller. Dynamisk lastbalansering känner av effektöverskottet från din solcellsanläggning, och ökar effekten när solcellerna får som mest. Solklart!

Albie
Approved

Albie Approved

Testad och certifierad av GreenCharge Infra

Passar alla elbilar

Kan startas och stoppas på distans

Levererar statistik

Villkor för delbetalning

BANKPRODUKT MR380112

      

KEDJA 180530

      
       

Vad kostar det?

      
       

I tabellerna nedan ser du de fastpris-alternativ som finns och exempel på

      

hur lång avbetalningen är. Slutbetala när du kan och vill,

      

helt utan extra kostnad.

      
       
       

Kreditbelopp:

1 000 kr

10 000 kr

20 000 kr

30 000 kr

40 000 kr

50 000 kr

Fast PRIS 599kr/mån

3 mån

19 mån

37 mån

55 mån

72 mån

90 mån

       
       
       
       

Månadsbelopp

599 kr

     

Adm.avg./mån.

39 kr

     

Ränta

0,00 %

     

Uppläggn.avg.

349 kr

     

Max kredit

50 000 kr

     
       
       

Exempel: gör ett köp på 10 000 kr

      

Betala 599 kr i månaden

      

Delbetalningar: 19 st

Uppläggn.avgift: 349 kr

     

Adm.avgift/mån: 39 kr

Effektiv ränta: 13,01 %

     

Rörlig årsränta: 0 %

Betala totalt: 11 090 kr

     
       
       

Exemplet baseras på ett köp den 15:e dagen i en kalendermånad

      

och är beräknat 2021-09-03. Den effektiva räntan beräknas enligt

      

Konsumentverkets allmänna råd om konsumentkrediter. Exemplet

      

förutsätter att räntan och avgifterna är oförändrade under hela

      

kreditperioden.

      
       
       

Kreditgivare: Resurs Bank AB (publ), Box 22209, 250 24 Helsingborg

      

0771-11 22 33 | kundservice@resurs.se

      

Aldrig el-torsk med vårt Kraftpaket

Allt det här ingår i Albie Kraftpaket:

Grönt
Teknikavdrag

För att ta del av skatteavdraget för Grön Teknik krävs att du köper laddbox och installation från samma leverantör, då det är arbetskostnaden som möjliggör avdraget. När du väljer Albie Kraftpaket ingår installation med din laddbox och därmed även skatteavdraget för Grön Teknik med 50%. Då får du även avdrag för de tillbehör du väljer till.

Se till att välja “Kraftpaket” när du lägger till din laddbox i varukorgen, så ingår installation och vi kan ansöka om skattereduktion. Avdraget hanteras som ROT och RUT – beviljas det är avdraget redan gjort när du får din faktura. 

Vår standardinstallation täcker en standardinstallation av laddbox på 3-fas 16A (11 kW) och i de allra flesta fall tillkommer inga extra kostnader.

Albie behöver därför ditt personnummer och fastighetsbeteckning för att kunna göra avdrag för Grön Teknik. Detta avdrag hanteras som ROT och vi förbehåller oss rätten att fakturera återstående belopp, motsvarande skattereduktionen, om begäran från Skatteverket avslås.

Vill du installera din box upp till 22 kW, d.v.s. 32A 3-fas, behövs en grövre kabel som kostar 625 kr (innan avdrag) mer än den som ingår i vår standardinstallation.
Har du mer än 16A i din elcentral kan du nyttja den extra effekten ifall din bil och box har en högre effekt. Du behöver alltså inte 32A i elcentralen för att laddningen ska gå snabbare, utan även med en säkring på 20 eller 25A kommer du att märka en skillnad.
Vill du installera på 22 kW, d.v.s. 32A 3-fas, beställer du din box med Albie Kraftpaket och skriver i beställningen att du önskar säkra upp, från det du har nu och till tänkt nivå. Ange gärna hur mycket kabel du räknar med mellan central och plats där laddboxen ska sitta. Utifrån detta kommer installatören att kunna uppskatta extra kostnad. Självklart får du Grönt teknikavdrag på hela beloppet, då du köper laddbox med installation som ingår i vårt Kraftpaket.